Kolovoz u Zagrebu

Prvi kolovoz je. Počelo je brojanje automobila koji ulaze u Hrvatsku i onih koji izlaze. Andrija Jarak je na naplatnim kućicama u Lučkom. Čini se zabrinut, a i u glasu mu se osjeti lagana nervoza jer mora raditi.

‘Gužve i duga čekanja!, govori nekoliko trenutaka prije no što lopticu ponovno prebacuje Kopljaru u studio, ‘Saša!’

Ovaj isto ne zna što bi od nervoze, pa traži Bagu da osposobi onaj veliki ekran za grafikone, ali Bago kao Bago – na godišnjem!

Otišao je u Zadar, dobacuje netko ljutito iz režije, ali umjesto da gleda zalazak sunca za koji je Alfred Hitchkock u svibnju 1964. godine, promatrajući ga s prozora sobe 204 tadašnjeg hotela Zagreb zapisao da je nešto najljepše na svijetu, Bago je – baš kao i ja – još uvijek u Zagrebu.

Vidio sam ga neku večer na Strossmayerovom šetalištu. Pio je malu Bavariju i pričao frendu kako je oduvijek htio postati konobar i da je u novinarstvo upao sasvim slučajno.

‘Još uvijek maštam o tome…’, čuo sam kako Bago govori, ‘da nekome donesem njegovu narudžbu!’

A ostao je u Zagrebu i Branko Lustig. Naš oskarovac. Vidio sam ga neki dan na barskom stolcu u izlogu Charlija. Nehajno se dopisivao s Russellom Croweom s kojim je odnedavno ponovno u dobrim odnosima.

‘Poslat ću mu Kukijevu sliku…’, govorio je konobaru Antiši i kameru s mobitela usmjerio k svome psu. Nakon toga, otišao je u šetnju Zrinjevcem. A, na Zrinjevcu sam, nema ni dva dana, sreo i Ćiru Blaževića.

Lagano je šetao držeći suprugu Zdenku pod rukom.

‘Pa, otkud Vi ovdje?’, pitao sam ga nadajući se da će me prepoznati kao svog susjeda, ‘Zar niste već na moru?’

‘More je za papke!’, podviknuo je kao ono jednom davno na Cvitanovića i laganim korakom nastavio prema Princess slastičarnici u Gajevoj gdje će nekoliko trenutaka kasnije slasno pojesti onu koricu sa suprugine kremšnite.

I, zbilja – shvatio sam tada – čovjek je u pravu!

Nema bolje stvari nego kada možeš mirne duše proći pokraj svih slobodnih parkirališnih mjesta na Zelenom valu jer znaš da ćeš komotno parkirati i na vrhu Gajevu. Ne moraš raditi krugove ni oko Bulldoga da pronađeš slobodnu stolicu. Za svoj automobil, ali i guzicu, u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci ne moraš brinuti hoćeš li ih imati gdje smjestiti. Na Langovom trgu može se natočiti benzin bez da čekaš da netko prethodno plati svoj račun, ljubazno odbije onu čoksu na kasi koju mu djelatnik mora ponuditi te malo razgleda naslovne stranice raznih tiskovina. Na Tiskovim kioscima također nema gužve. Odmah će vam dodati vaše cigarete bez da prethodno nekoj našoj starijoj sugrađanki moraju zapakirati paket, provesti uplatu svih računa od ’92. ili izdati uputnicu za specijalistu.

Atmosfera u gradu mnogo je opuštenija pa dolazi i do nekih prijateljstava i romansi do kojih inače tijekom užurbane gradske godine nikada ne bi došlo, a najvjerojatnije – jer ih je spojila ta neka situacija u kojoj su oboje negdje ostali – neće potrajati ni dana nakon Velike Gospe. Eventualno će si kimnuti negdje na potezu od Bogovićeve, preko Cvjetnog, pa sve tamo do Preradovićeve i Tesline kada se slučajno sretnu. Izvan tog poteza neće se, sasvim sigurno, više ni prepoznati… Na svakom koraku, nadalje, nalaze se turisti iz raznih dijelova svijeta, u Tkalči se više čuju engleski i korejski jezik nego narodnjaci iz ‘Bosanca’, a onaj smiješni ZET-ov turistički autobus na kat koji se tijekom godine prazan vozi oko gradskih znamenitosti, zasigurno ste ga vidjeli i pitali se čemu to služi i za koga uopće postoji, napokon je pun.

Isto vrijedi i za one električne old timere koji preko godine nepokretno stoje na Zrinjevcu, a sada se ne stignu ni napuniti od silnih vožnji do gornjeg grada i nazad.

Moj novo zauzeti stav potvrdio se još jedanput nešto kasnije kada sam na Britancu, dok sam se lagano udvarao jednoj mladoj djevojci na piću u pečenjari kod Mikija i lagao joj kako ću je odvesti na more, pozdravio Darka Rundeka koji se tuda rolao. On mi na pozdrav uopće nije uzvratio već je samo odmjerio predmetnu djevojku, a ja sam ostao visjeti s rukom u zraku kao neki vaterpolo igrač koji vječno odgađa udarac.

Pa ipak, bilo mi je drago vidjeti da je i on ostao u Zagrebu, a mogao je bilo gdje, pa i u Pariz da je htio. I njemu je, čini se, Zagreb toliko šarmantan ljeti da je odlučio ostati.

On je, uzgred kazano, već sedmi ili osmi čovjek kojeg sam u posljednjih tjedan dana vidio da je i tijekom kolovoza ostao u Zagrebu. I, što mu fali? Isto mu je lijepo kao i meni; promatra ljude koji su ostali, rola se, pozdravlja s neznancima, ne pozdravlja znance, a vjerojatno isto kao i ja, Dopisnik iz centra, osjeća snažan prijezir prema svima onima koji se, da iskoristim tu otrcanu frazu: umjesto u znoju, poput nas nekolicine, kupaju negdje u moru.

Moguće da je čak, baš poput mene, malo i prolupao od ove vrućine, ne znam zašto bi se inače rolao po Britancu u tim njegovim godinama, još manje zašto bi odmjeravao moju simpatiju, ali sasvim sigurno postoji nešto što ga unatoč tome drži pri zdravoj pameti kao što to meni čine riječi ohrabrenja izrečene početkom ljeta na Zrinjevcu od strane Ćire Blaževića.

‘More je za papke!’, odzvanjalo mi je još uvijek u ušima.

Otkako sam, međutim, na dnevniku vidio da je i Ćiro u jednom od onih sretnih automobila o čijem odlasku na more nervozno izvještava Andrija Jarak, i to Mercedesu E-klase(!), nekako sam sve manje uvjeren u ove gore navedene prednosti ostanka u Zagrebu preko ljeta.

To su sve, shvatio sam prekasno, tek početkom rujna, samo slabe utjehe za sve nas koji, jebatga, nismo otišli na more. Trebao bi Andrija Jarak, čini mi se, brojati nas… Toliko nam je, eto, dobro u Zagrebu ljeti.