Intervju s prvim hrvatskim fotografom koji je radio za Vogue. Samo 1 pitanje!

Na sajmu antikviteta koji se svake nedjelje održava na jednom od ljepših zagrebačkih trgova, onom Britanskom, sreli smo Borisa Štajduhara, prvog hrvatskog fotografa koji je radio za Vogue.

Profesionalno se počeo baviti fotografijom u osamdesetima, član je HZSU-u i ULUPUH-a, a svoje fotografske radove osim maloprije spomenutog Voguea, objavljivao je u svim važnijim domaćim tiskovinama: Polet, Svijet, Start, Globus, Gloria, Cosmopolitan, Playboy, Forbes…

‘Kada sam prvi put uzeo fotoaparat u ruke, i pogledao kroz objektiv…’, priča nam Štajdi dok u Malom caffeu čekamo piće, ‘znao sam da sam našao svoj životni poziv.’

Od tada je surađivao s najprestižnijim regionalnim magazinima, a godinama izlaže i na samostalnim te skupnim izložbama. Posljednjih 10 godina organizira foto projekt ‘Izbor najseksi Hrvatice’, a autor je i brojnih uspješnih kampanja za svjetski poznate brendove poput Nikea i Baldinini cipela.

Potkraj 1983. uvršten je, kaže, u “četvrtu generaciju zagrebačkih fotografa”. Ne znamo što to točno znači, ali način na koji je to izrekao, sugerira da je ‘big deal’.

U javnosti je Štajdi, međutim, poznat kao umjetnik pred čijim su se objektivom obnažile neke od najpoznatijih i najljepših Hrvatica. (E, to je big deal!)

U početku je, prisjeća se, fotografirao samo poznate žene, a kasnije je odlučio promijeniti koncept te u svoja natjecanja i izbore počeo je pozivati samo do tada nepoznate ljepotice koje su se željele afirmirati u svijetu modelinga i postati manekenke.

Odlučili smo stoga napraviti intervju s njim, a koji ima – pazite ovu novinarsku avangardu – samo 1 pitanje. Ono što nas, bezbeli, sve najviše zanima.

Kako nagovoriš, dobri naš Štajdi, sve te djevojke da ti se skinu? Koja je tajna? Ja koliko god pokušavam, u tome rijetko kada uspijevam…

Nemam neku posebnu taktiku nagovaranja. Važno je povjerenje, a djevojke koje se skidaju vjeruju mi da će na fotografiji izgledati lijepo, seksi, provokativno, ali nikada vulgarno.

Sve ‘nude’ fotografije koje radim su visoko estetizirane i upravo zato sam uspio skinuti najviše poznatih Hrvatica.

Nije mi se dogodilo da se neka poslije žalila ili naljutila.

Štoviše, većinu sam fotografirao i po nekoliko puta.

Za kraj ovog intervjua u kojemu nam, evo, ipak nije otkrio svoju tajnu, već je dao neki općeniti odgovor od kojega baš i nećemo imati koristi idući put kada poželimo skinuti odjeću s neke ljepotice iz užeg gradskog središta, mi smo fotografirali njega. I to, nota bene, s Poletovom naslovnicom koju je prije nekoliko desetljeća upravo on zabilježio…

Na fotografiji je mlada Mira Furlan.

Zašto je na naslovnici i odjevena, a ne obnažena na duplerici, gdje bi je svakako rado vidjeli, nije nam htio otkriti.

‘Rekli ste da će u intervjuu biti samo jedno pitanje!’, spustio nam je duhovito i, uz šeretski osmijeh odšetao iz Malog caffea…

Ne samo da nam dakle, ništa nije dao, već nam je taj svjetski poznati fotograf na odlasku nešto i uzeo. Odnjeo je, naime, taj Polet koji smo maloprije kupili na ovoj pijaci koja se nedjeljom izdaje za sajam antikviteta.

Svaka mu čast! Nije bez razloga radio za Vogue…