Izgubili smo 3:0

“Igrali smo ’82.g. u Meksiku prijateljsku utakmicu protiv prvaka njihove države. Na stadionu sedamdeset tisuća navijača.

Prije početka dođe mi sportski direktor kluba i kaže: ‘Ćiro, ako ih pobijedimo dobit ćemo 200.000 Maraka za uzvratnu utakmicu. Sve sam dogovorio. Sto tebi, sto meni!’

Ja se odmah sjurim u svlačionicu da galvaniziram ekipu.

Imam problem jer mi Bračun zbog neke ozljede neće moći igrati, a ovog jednog Mustafu, koji je njegova rezerva, još uvijek ne znam dovoljno dobro ni kao igrača, ni kao čovjeka, da bih znao što od njega mogu očekivati.

Iz tog razloga odlučim da se najviše posvetim upravo njemu.

Počnem mu govoriti kako nije dovoljno da samo besprijekorno odigra obranu, već mora biti moderan bek i probiti stranu, pojavljivati se iz drugog plana, svojim primjerom pokrenuti ekipu, pa onda, jebem mu ja mater, mora zabiti i gol.

I, upravo se tu zajebem!

K’o kad mama pošalje dijete u dućan i počne mu nabrajati što sve mora kupiti… Kupi mlijeko, pa kupi jaja, ulje, nemoj zaboravit kruh, kupi jabuke, a mali – što mu mama više nabraja, to više zaboravlja – na kraju ništa ne kupi…

Vidim ja, i ovaj moj Mustafa se pogubio, više ne zna ni da mora igrati obranu.

‘Jesi shvatio?’, podviknem na njega, a on me pogleda kao da me prvi put vidi i kao da duhom nije bio prisutan posljednjih petnaestak minuta pa zausti ono glupo i, upitno: ‘Haa?’

Svi ostali igrači su se skamenili od straha. Očekivalo se da popizdim i da ga pošaljem u tri lijepe. Svi pogledi su bili upereni prema meni, a ja, unatoč tome što sam bio svjestan važnosti tog trenutka, nisam mogao izdržati pa čak ni da odglumim ljutnju.

Prasnuo sam u smijeh!

Ubrzo su se i svi ostali opustili i počeli glasno smijati, pa i Mustafa iako nije skroz shvaćao zašto se smijemo, a ja sam znao da je gotovo i pomilkio sam ga po glavi. Čim se svlačionica ovako opusti, ovaj put mojom greškom jer nisam uspio zadržati napetu atmosferu, utakmica se ne može dobiti.

Izašao sam iz svlačionice i vidjevši sportskog direktora, rekao mu da zaboravi na lovu.

‘Ništa od toga!’, rekao sam mu i dalje se smijući…

Izgubili smo 3:0”