Ukleto ugostiteljsko mjesto

U Zagrebu postoje najmanje dva mjesta koja bi se mogla okarakterizirati kao ukleta, te da na njima, što god da se otvori, u vrlo kratkom roku opet se zatvori. Jedno je ono u Šubićevoj gdje se sada nalazi restoran ‘El Toro’, prije njega tamo je bilo toliko restorana i pizzerija da uopće nema smisla sve nabrajati, a drugo je: u Preradovićevoj na kućnom broju 2.

Do sada je u tom uskom prostoru bilo nebrojeno kafića, a i najmanje tri, možda čak i četiri pokušaja s restoranskom ponudom od kojih niti jedan ne bi mogli baš izdvojiti kao nešto vrijedno posjete. Ovaj posljednji, ‘Biberonov’ restoran, po izgledu je bio još i najbolji, ali, eto, nažalost ni njima nije krenulo.

Teško je reći zašto je to tako. Pogotovo je to teško reći kada znamo da lijevo i desno od njih posao cvjeta. Njihovi susjedni kafići su vječno puni, a ni po čemu – osim možda legendarnog ‘Pifa’ – nisu bolji od njih. Možda Preradovićeva ulica jednostavno nije pogodna za konzumaciju hrane, već je ljudi posjećuju isključivo radi uživanja u svom omiljenom kofeinskom napitku, a uz koji, kaže narod, savršeno paše i malo nikotina. Ukoliko ste se, međutim, poput njih opredjelili da osim pića služite i hranu, ta kombinacija kofeina i nikotina će u vašem unutarnjem prostoru biti zakonom zabranjena, pa ćete sve one dane u kojima vam sunce nije obasjalo terasu, nažalost zjapiti prazni.

Možda je upravo to presudilo svim do sada otvorenim restoranima na toj adresi, a koji nisu uspjeli da isključivo hranom privuku klijentelu, ali što je onda sa svim onim kafićima koji su tu ranije djelovali i također propali?!

Zbilja ne znamo. Možda su duhovi u pitanju ili neka stara kletva, ali to nije ni važno. Pravo pitanje je, a koje bi si najviše trebao postaviti na toj adresi novootvoreni ‘Glowe’ kafić, može li na takvom mjestu ipak nešto uspjeti?

Na početku spomenuti restoran ‘El Toro’, već godinu-dvije dokazuje da itekako može. Stalno je, naime, pun, a da bi vikendom dobili stol za večeru ili barem stolicu na šanku za piće, nekada nije izvedivo ni ako ste s voditeljicom lokala, stanovitom Tenom R., zajedno pohađali i gimnaziju, i fakultet.

Kakva će biti sudbina ‘Glowea’, u Preradoviceva 2, vidjeti ćemo vrlo brzo, vjerojatno odmah poslije zime, ali kao i svemu novome u centru grada što nastoji uspjeti – unaprijed im dajemo podršku te ćemo sutra, u popodnevnom terminu, tamo popiti jednu brzinsku kavicu…

(Možda i Pelin)

Isto, evo, predlažemo i vama!