Bata Ćiro – šef balkanske mafije u Švici

Prošli vikend je našem susjedu Ćiri Blaževiću bio rođendan. Koji točno, to ne zna ni Google, a upitno je da li knjige rođenih u Travniku nude točan podatak. Nismo mu ga javno čestitali jer, iako voli pažnju, ovu koja ide u smjeru njegovih godina baš i ne preferira. (Iako bi, nota bene, trebao jer, samo mu na čast može služiti u kakvoj je fizičkoj i psihičkoj formi… To što je sve za života postigao, složiti ćete se, drugima ne bi uspjelo ni za tri, četiri…)

Da sada ne inzistiramo dalje na tome što ne voli, umjesto rođendanske čestitke podijelit ćemo s vama nešto što voli – jednu manje poznatu priču o tome kako su ga 1978. g. u Švicarskoj optužili da je šef balkanske mafije poznat pod zvučnim nadimkom: ‘Bato Ćiro’.

Elem, te godine je Ćiro već stanovao u jednom boljem švicarskom naselju za bogataše. I to po njihovim, a ne ovim našim kokuznim standardima. Nije se više morao smucati po nekim podstanarskim sobicama kao što je to bio slučaj kada je tek doselio u tu divno uređenu zemlju… Jedne večeri dok je sa suprugom bio u kazalištu, ili na operi, ne mogu se više sjetiti, neki naši kriminalci privremeno nastanjeni u zapadnoj europi, provalili su mu preko balkona u stan ne znajući da je njegov. Kada su, međutim, unutra vidjeli fotografije i prepoznali ga, odlučili su da ga neće opljačkati te su prešli kod susjeda.

Tog susjeda, nekog bogatog Švicarca, opeljušili su, uzgred kazano, ko majmuna.

Ćiri iz stana nisu ništa uzeli. Ni cigaretu! Čak su mu ostavili i rukom ispisanu poruku na kojoj piše: ‘Izvini za razbijeno balkonsko staklo, bata Ćiro!’

Kada su se Ćiro i njegova supruga vratili kući, našli poruku i vidjeli policiju koja je došla na uviđaj kod susjeda, on je tu poruku tutnuo supruzi u džep i rekao da je sakrije.

‘Ni slučajno ovo nemoj pokazivati policiji!’, dreknuo je ko ono jednom davno na Igora Cvitanovića.

Ona ga, međutim, nije poslušala i poruku je poštenije i uzoritije od bilo koje Švicarke, predala rigidnoj švicarskoj policiji koja je odmah shvatila da su neki balkanci i ‘jugovići’, kako su ih nazivali, opljačkali njihova uzornog građanina, a ono ‘bata Ćiro’ – e, to su protumačili kao da je on neki visokopozicionirani balkanski krimos.

Možda čak i šef…

To ‘bata’, naime, preveli su kao ‘capo’.

Nije prošlo par dana i dobro organizirana balkanska mafija, ali neki bugarsko-rumunjski ogranak, otela je s groblja Corsier-Sur-Vevey tijelo nedavno preminulog Charliea Chaplina i zatražili su otkupninu od njegove tugujuće obitelji. Chaplin i Ćiro su inače bili dobri prijatelji, da spomenem i to, te su se često družili, ali to će biti predmet neke druge priče, tempirane za njegov idući rođendan. Policija nije gubila vrijeme u predmetu otmice Chaplinova tijela, a prvi koji se zbog toga našao na obavijesnom razgovoru bio je, jebatga, baš Ćiro…

Satima je, kaže, morao objašnjavati kako ne poznaje te koji su mu provalili u stan i ostavili poruku, već da, eto, oni njega poznaju, te da ne zna jesu li isti ti ukrali i najpoznatijeg Skitnicu na svijetu, ali o tome koliko njihova policija vjeruje strancima i njihovim navodima, nema potrebe previše govoriti, a još manje pisati…

Dobri smo im samo u reprezentaciji! Imaju, bezbeli, veliko povjerenje u nas da ćemo bolje šutati loptu i nositi njihov dres od svih domaćih antitalenata.

Otprilike kada je pronađeno Chaplinovo tijelo, nakon nekoliko dana, te premješteno na groblje u Zurich gdje su preko njega stavili nekoliko metara betona da se isto ne bi ponovilo, i Ćiro Blažević je napokon pušten kući.

‘Gdje si do sad?’, pitala ga je supruga sva uzrujana još s vrata, a on je samo pripalio jednu od onih mršavih, šminkerakih cigareta i pomislio kako bi mu draže bilo da su mu njegovi kriminalu skloni obožavatelji od prije neki dan sve odnijeli iz stana, uključujući i ženu, nego što su mu ostavili onu poruku.

‘U pizdi materini!’, rekao je poput pravog džentelmana ne želeći bespotrebno isticati krivnju supruge za njegove privođenje, te već iduće sezone pobjegao je od tamo, potpisao ugovor s Rijekom i, vratio se u Hrvatsku.

Sve poslije toga je, pokazalo se, sportska povijest!