Zašto u Kavkazu, za razliku od ostalih kafića u centru, odmah naplaćuju račun?

Ne propustam priliku da pohvalim novi Kavkaz. Prekrasno mjesto koje je Zagrebu već nekoliko godina nedostajalo. Prava mala oaza u središtu grada. Učinio nas je, barem za tih 15ak min koliko tamo ispijamo kavu, ponovno dijelom kulturne, Austro-ugarske monarhije. Nema apsolutno nikakve razlike između ovog zagrebačkog Kavkaza i sličnih ugostiteljskih objekata po Beču, Pragu, Parizu i Budimpešti… Ovaj mi je samo možda malo draži jer sam prvih par godina studija, umjesto na broju 14, proveo upravo u njemu…

Ono, međutim, zašto sad pišem o Kavkazu, jedna je manje pozitivna stvar, a koju bih, ravnoteže radi, ipak trebalo adresirati:

Konobari, naime, odmah naplaćuju račune čim donesu piće.

Pitao sam danas jednu inače simpatičnu konobaricu zašto to čine. Ona mi je rekla da to svima čine. Rekao sam joj da znam, i da nisam mislio da samo meni, ali zašto, pobogu, to uopće čine. Nema gosta na svijetu – od Beča, Pariza, Praga pa sve do, evo, Zagreba – koji voli takav pristup.

Ljudi se dignu i odu, kaže mi ona, bez da su platili.

Često?, pitam.

Nije se još dogodilo, kaže mi ona, te snažno poentira – zato što odmah naplaćujemo!

Okej, pomislim, pička ti materina mala bezobrazna (na trenutak sam prestao biti kulturni mitteleuropljanin), kako se onda svi ostali kafići po gradu s tim problemom nose, a niti u jednom ne moram odmah plaćati.

Ovaj drugi dio, ovo iza pička ti mala materina bezobrazna, zaista sam i izgovorio.

Ne znam ja ništa, rekla je brzo, pitajte šefa.

Nakon toga je pobjegla od mog stola da nije naplatila, zbunila se valjda, a ja sam, bez da sam platio, ustao i otišao. (Evo, sad je jedan slučaj!)

Moje pitanje, međutim, i dalje stoji, pa ako netko poznaje gazdu neka ga upita zašto su po svim ostalim kriterijima najkulturnije mjesto u Republici Hrvatskoj i šire, a po načinu naplate su nekulturniji i od onih MMA boraca bez vrata koje lizing kuće angažiraju ukoliko propustite podmiriti jednu pišljivu ratu…