USKORO U PRODAJI!!!

Knjiga Dopisnika iz centra: ‘Moj susjed Ćiro Blažević’, započinje pričom o tome kako se mlad čovjek odlučio odseliti iz roditeljskog gnijezda smještenog u drugoj parkirnoj zoni, te nakon 25 godina što je zajedno s roditeljima, starijim bratom i nevjerojatno tvrdoglavim psom gradio obiteljsku idilu, osamostaliti se i započeti novi život u svom vlastitom stanu – u centru grada!

1. priču iz knjige, s kojom sve započinje, možete ekskluzivno pročitati na ovom linku!

Priča istovremeno problematizira činjenicu da je Hrvatska, po podacima Eurostata, druga najgora zemlja u Europskoj Uniji kada je riječ o dobi do koje mladi žive s roditeljima, ali nudi i duhovit, romantiziran uvid u mogućnosti koje se otvaraju kada se mladi napokon odluče odseliti od roditelja i započeti vlastiti život.
Naravno, pod uvjetom da im je – kao što je bio slučaj kod tog mladog čovjeka, a koji će od tog trenutka postati Dopisnik iz centra – Ćiro Blažević prvi susjed!
Ostatak knjige sastoji od preko trideset kratkih, međusobno povezanih, duhovito napisanih priča, koje pružaju uvid u prvih pet godina tog samostalnog života glavnog protagonista knjige…

Kroz sve priče u knjizi provlače se motivi centra grada, ljudi koje se tu može susresti, ugostiteljskih objekata i drugih zanimljivosti koje se na tom mikroprostoru događaju, a glavna priča koja spaja sve ostale, priča je nekoga tko je doselio u centar grada iz nekog drugog zagrebačkog kvarta, te kako se njegovo prihvaćanje od strane tog novog životnog prostora odvija paralelno s procesom prihvaćanja od strane njegova prvog susjeda Miroslava Ćire Blaževića.
Taj odnos se razvija od prve priče u kojemu ga Ćiro ni neprimjećuje, do posljednje kada su, unatoč razlici u godinama, postali najbolji prijatelji…
Slična stvar dogodila se i sa centrom grada koji ga u početku nije baš najbolje prihvatio, a s vremenom je postao „Dopisnik iz centra“ te nastavio sjajnu spisateljsku tradiciju hrvatskih velikana poput Vladimira Vidrića, Tina Ujevića, A. G. Matoša i mnogih drugih koji su, izmeđuostaloga, pisali iz centra i, o centru.